SÅLE - FALSTADSENTERET

SÅLE - FALSTADSENTERET

En dramatisk musikk- og danseforestilling som tar for seg en av samtidens største moralske utfordringer. 

Danser: Putli Hellesen Foto: Albertine Vestvik

Danser Putli Hellesen Foto Albertine Vestvik

Informasjon Forestillingen foregår til stor del utendørs. Vennligst husk klær som passer været og gjerne noe godt å sitte på. Det vil være sitteunderlag til publikum på stedet. 

OM SÅLE:

«Såle: Underside av fot, sko eller strømpe: tildannet stykke av filt, plast eller lignende til å ha i sko; underste flate på noe. Gjennom norrønt sóli og middellavtysk sole av latin sola, flertall solum,jord(bunn), såle, som på norsk også har gitt sal og salong» – Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona

SÅLE er et dansebasert kunstverk i tre scener. Hver scene kan ses på som et utsnitt, et stykk fiksjon eller en bit av en virkelighet. De kan fortolkes separat eller ses i en sammenheng. Forestillingen utspiller på tidligere seg på Falstadsenteret (Tidligere Falstad fangeleir) fra uteområdet ved kommandant-boligen, inn i gårdsrommet og ned i Falstadsenterets kjeller.

De tre iscenesettelsene skaper på ulike vis en dialog mellom historien og samtiden. Stedets historie vil sammen med bilder og hendelser fra vår samtid være et bakgrunnsteppe for denne unike opplevelsen.

Verket som er byr på spesialskrevet musikk av den internasjonalt anerkjente jazztrompetisten og elektroniske musikeren Nils Petter Molvær i samarbeid med lydkunstneren Jørgen Larsson.

Historien er i hovedsak til stede i forestillingen gjennom det hver enkelt vet om stedet og dets historie. En viktig opplysning er dog at Tyske okkupasjonsmyndigheter beslagla deler av Falstad skolehjem på Ekne i oktober 1941. De etablerte fangeleiren i murbygningen som siden 1920-tallet hadde huset skolehjemselever. Leirområdet var avgrenset av piggtrådgjerder. Ved hjelp av fangenes arbeidskraft fikk leirledelsen bygget en kommandantbolig utenfor leirområdet som sto ferdig i 1944. Fanger fra mer enn 15 nasjoner satt fengslet på Falstad i krigsårene. Frem til frigjøringen i mai 1945 satt tilsammen mer enn 4 200 personer fengslet på Falstad.

Samtiden representeres av publikum selv og utøverne som befolker stedet under forestillingen. På sin vandring mellom de tre stedene møter publikum tre ulike utøvergrupper med ulik strategi for å relatere til og speile publikum. I samspillet mellom den historiske konteksten og samtidens kroppslige og kulturelle handlinger, ønsker prosjektet å skape konfrontasjon med og refleksjon over egne verdier, og undersøke spørsmål om identitet og tilhørighet som knytter seg til nåtidens folkevandringer.

Den første delen handler om å ankomme, forstå seg selv i en ny sammenheng, og om å overleve både kroppslig og mentalt. Scenen gestaltes av dansekunstner Putli Hellesen, med trompet av Nils Petter Molvær. Scenen utspiller seg på like ved kommandant-boligen, hvor ledelsen for interneringsleiren levde i sus og dus når de ikke var på vakt og utøvet brutal makt over fangene. I dag er Norge verdens rikeste land, vi omgis av bilder med akutte situasjoner fra hele verden. Hvordan kan vi leve med dette?

Den andre delen viser et mangfoldig kollektiv som lytter til, inntar, renser og bygger noe sammen, som en replikk til det historiske bygningen. Scenen gestaltes av fem utøvere Amalie Sasha Scanke, Yara Emilie Bjaarstad Medina, Jawad Aziz, Carl Aquilizan og Sarjo Sankareh. Denne delen utspiller seg i innergården og står i kontrast til hendelser som utspilte seg her under andre verdenskrig. Scenen kan ses som et mellomspill fylt av håp og kraft mellom del en og tre.

Den tredje delen handler om oss som i dag bor i dette landet, eller lederne som bodde i kommandant- boligen under andre verdenskrig, om å være blind, mett og blasert. Her møter vi tre svært individuelle karakterer i et kammerspill eller et stilleben som gestaltes av Terje T Mossige, Runa Rebne og Martin Slaatto. De trer frem i kjelleren hvor fanger ble holdt innesperret og torturert, er det et ekko, hører de til fortiden eller er de en av oss?

SÅLEs team har arbeidet stedssensitivt, med hovedfokus på de tre utvalgte stedene på Falstadsenteret.  Parallelt har vi stilt spørsmål som: Hvordan forhandler vi med vår egen frykt? Hvordan opprettholder vi vårt eget selvbilde i møte med dyp urettferdighet? Hvordan kan vi bruke vår egen historie for å gi et annet perspektiv på dagens situasjon?

Medvirkende:

Koreografi/ Kunstnerisk ansvarlig: Anna Charlotta Nordanstedt

Trompet/ Komponist: Nils Petter Molvær

Kostymedesign: Sophia Frykstam

Scenografi: Mio Oribe Stuberg Ueno

Lydkunstner: Jørgen Larsson

Lysdesign: Ingunn Fjellang Sæther

Medskapende utøvere:

Putli Hellesen, Terje Tjøme Mossige, Runa Rebne, Martin Slaatto, Amalie Sasha Schanke, Yara Emilie Bjaarstad Medina, Jawad Aziz, Carl Aquilizan og Sarjo Sankareh

Produsent: Marie Rechsteiner

Foto: Mio Oribe Stuberg Ueno, Lars Opstad, Signe Luksengard og Anna Charlotta Nordanstedt

Video: Lars Opstad

Støttet av: Kulturrådet, Fritt ord, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde, Den Norske Komponistfond, Sparebankstiftelsen SMN, Trøndelag Fylkeskommune, Bergersen stiftelsen, Oslo kommune, Samfunnsutbytte SMN, Inderøy kommune, Levanger kommune

Produksjon: Anna & Co
i samarbeid med: Falstadsenteret, Turnéteatret i Trøndelag, CODA Oslo International Dance Festival, HL-senteret, Ultima Oslo Contemporary Music Festival 

Foto: Albertine Vestvik

SKOGEN

SKOGEN